Csoportterápia

A kutatások szerint a csoportterápia és az egyéni terápia nem különböznek egymástól a hatékonyság tekintetében, ugyanakkor teljesen más mechanizmusok révén fejtik ki hatásukat. Ez valószínűleg nagy meglepetés azok számára, akik ragaszkodnak az egyéni terápiához mondván, akkor csak a róla és a kérdéseiről lesz szó.

Inkább úgy fogalmaznék, hogy a csoportterápiára szerencsés megérni. Valóban nem mindenki alkalmas csoportterápiára, hiszen ott másfajta keretek (is) működnek, mint az egyéni terápiában. Ugyanakkor valóban nem az a különbség csoport- és egyéni terápia között, hogy a csoportterápia ne lehetne akár „mélyebb” vagy intimebb az egyéni terápiával összehasonlítva.

A csoportterápia ráadásul több olyan előnnyel is rendelkezik, amivel az egyéni terápia nem vagy csak visszafogottabban. Csoportterápiában például igen sok tudást lehet szerezni a többiektől. A csoporttagok megláthatják azt, kinek mi jött be az életében egy hasonló helyzet kapcsán. Szertefoszlik az az előzetes elképzelés is, hogy valaki egyedül van a problémájával, ilyen csak neki létezik. Az altruizmust a csoportban megtapasztalni elképesztően pozitív érzés. A csoportvezetők (általában ketten vezetnek egy csoportot, szerencsés esetben két különböző nemű terapeuta) hatásosan képezik le a csoporttagok eredeti családi csoportját. A fentebb említett szociális tanulás csak a csoportterápia jellegzetessége. A csoporttagok vagy a terapeuták utánzása hatékony terápiás erő. A csoportkohézió megtapasztalása pedig olyasvalami, aminek az élményét nehéz átadni csoportterápiában még ismeretlen embereknek – tényleg érdemes kipróbálni!

Magyar és angol nyelven is tartok csoportterápiás üléseket az alább részletezett módszerekkel. A csoportok eltérő hosszúságúak és a csoporttagok száma is változó nagyságú.

Önismereti, szabad interakciós csoport

Az önismereti csoportban a csoporttagok által hozott témákról, kérdésekről beszélgetünk. A behozott tartalmak kapcsán indulnak el a csoportterápiás folyamatok. Magunkról van szó, saját magunk élményeiről, elakadásairól, viselkedéséről és másokkal való kapcsolatainkról. Múlt, jelen, jövő egyaránt szóba kerülhet még akkor is, ha az itt-és-most a legszerencsésebb hozzáállás a csoportterápiában. Nem fogunk tudni politikáról, filozófiáról beszélgetni, hiszen akkor nem magunkról van szó, nem arról, miképpen működünk, és hogy ezt a működést hogyan tudnánk jobban tudatosítani, szükség esetén módosítani, talán elfogadni vagy meghaladni.

Legközelebb induló csoport:

Pszichodráma

A pszichodráma nem (csak) beszélgetős módszer. Itt a hangsúly a csináláson van. Amit mondunk, ahogy működünk, amilyen kapcsolataink vannak, az mind megelevenedik a pszichodráma csoport terében és idejében. A csoportmódszerek királynőjének nevezett pszichodráma gyorsan és hatékonyan mutat tükröt magunknak esélyt adva arra, hogy változtassunk mindazon, amin változtatni szeretnénk.

Legközelebb induló csoport:

Autogén tréning

Az autogén tréning a relaxáció egyik fajtája, amit a múlt század húszas évei óta gyakorolnak. Lényege, hogy a résztvevők egy olyan módszert sajátítanak el, amivel saját maguk válnak képessé belső nyugalmi állapotuk szabályozására. Az autogén tréning számos egészségügyi állapot esetén javallott, ráadásul önismereti hozadéka is van.

Legközelebb induló csoport:

 

AKTUÁLIS CSOPORTOK