GY.I.K.

HOL, MIKOR, HOGYAN, MEDDIG, MENNYIÉRT?

Az egyéni terápia az ún. első interjúval veszi kezdetét. Az első találkozás még nem a terápia maga, ugyanakkor annak fontos része. Kölcsönösen megismerjük egymást, és bepillantást nyerhetek az Önt foglalkoztató helyzetre, a kérdéseire. Általában azt szoktam kérni, hogy találkozzunk legalább egy, de ha szükséges, maximum két-három alkalommal, aminek a végén kölcsönösen nyilatkozhatunk a továbbiakról. Akkor már én is pontosabban látom a tervezett ülések számát. Amennyiben úgy döntünk, hogy folytatjuk a munkát, akkor:

  • közösen meghatározzuk a találkozások idejét. Az egyéni terápiás ülések rendszerint 45-50 percesek, ugyanazon a helyen történnek előre egyeztetett időpontban. Lemondás esetén azt szoktam kérni, hogy legalább 24 órával korábban jelezze. Ez természetesen rám is vonatkozik, még ha ilyen eddig még nem is fordult elő.
  • közösen eldöntjük, hány alkalommal találkozunk. A terápia konkrét hosszáról csak akkor tudunk beszélni, ha megismerhettem Önt. Gyakran fordul elő az, hogy heti egyszeri találkozással hatékonyan tudunk együtt dolgozni.
  • átbeszéljük azt a módszert, megközelítést, ami a leghasznosabb lehet az Ön számára.

TÉNYLEG PSZICHOTERÁPIÁRA VAN SZÜKSÉGEM?

Ha már sok tanácsot kapott, de egyik sem működött vagy nem tudta azokat megvalósítani, akkor szerencsésnek tűnik felkeresni egy Önt nem tanácsokkal vagy javaslatokkal megszóró pszichológust. Ha azt veszi észre, hogy egy minta rajzolódik ki az életében, amit nem tud meghaladni, hasznos lehet az önismereti jellegű pszichoterápia. A minta annyit tesz, hogy már megint egy hasonló megoldással próbálkozott, ami nem járt eredménnyel. A klinikai figyelmet érdemlő egészségügyi állapotokban szintén javallott a pszichoterápia, de nem feltétlenül mindegyikben, ezért tűnik jó megoldásnak a fent említett első interjú. Számos pszichoterápiás irányzat van, és az a legszerencsésebb, ha Ön megtalálja azt a terapeutát, akivel a legnagyobb biztonságban és a leghatékonyabban tud dolgozni. Az első interjú alatt azt is át tudjuk beszélni, hogy én miben és mivel tudom Önt a legjobban támogatni. Amennyiben valaki más küldi Önt terápiába, de Ön úgy gondolja, hogy magának valójában nincs is szüksége erre, akkor szerencsésebb megvárni azt az időt, amikor Ön is úgy látja, immár motivált a terápiás kapcsolat létesítésére.

MIRE SZÁMÍTSAK EGY TERÁPIÁS ÜLÉS ALATT?

Közösen elindulunk azon az úton, amelyen felfedezheti az elakadások, a feszültségkeltő helyzeteinek, a mintáinak történetét. A terápiás munka mindkettőnk részéről komoly energia befektetés lesz. Hosszú idők meggyőződéseivel, hiteivel, értékeivel néz szembe, jelentős mások véleményeit fogja tudni megvizsgálni saját magáról, hatalmas rácsodálkozások, aha-élmények várják nem kevés nyűglődés és visszafordulásnak tűnő nehézségek árán. Olyan is lesz, hogy legszívesebben a pokolba kívánná az egész terápiát terapeutával és keretekkel együtt. Ezek az érzelmek mind-mind szükségesek ahhoz, hogy végre igazi válaszokat kapjon, valóban képessé váljon arra, hogy a saját megoldásait létrehozza, hogy valóban maga legyen a főszereplő az életében, nem más és nem másvalami. Maximálisan tiszteletben tartom és elismerem, hogy Ön az energiák és a fájdalmak mellett jelentős időt és pénzt áldoz a fenti folyamatokra.

MILYEN HASZNOM LESZ A TERÁPIÁBÓL?

A pszichoterápia általánosságban véve a változást tűzi ki célul. Minden bizonnyal azért jött terápiába, mert motiváltnak érezte magát módosításokra az életében. Jóval mélyebben fogja érzékelni és érteni a saját folyamatait. Az egészségügyi állapotának a történetét több perspektívából fogja tudni szemlélni előkészítve önmagát arra, hogy a változás időszakába lépjen. A változás ugyanis egy folyamat, különböző állomásokkal. A terápia, a terapeuta ennek a folyamatnak a tanúja, az elősegítője és a társa. Szerencsés esetben a változás be fog következni, jóllehet szinte észrevétlenül. Először talán nem is Ön, hanem a környezete fogja érzékelni. A változás nem igazán egy korábbi egészségügyi állapot vagy egy személyiség ellenkezője, inkább nanométerekben mérhető lelki és magatartásbeli módosulás.

KOGNITÍV, SZEMÉLYKÖZPONTÚ, PSZICHODINAMIKUS, ANALITIKUS, GESTALLT, EGZISZTENCIALISTA, JUNGIÁNUS… – NEKEM MELYIK MEGKÖZELÍTÉSRE VAN SZÜKSÉGEM?

Ezt a kérdést tudjuk részleteiben is tisztázni az első interjú alatt. Én személyközpontú alapokkal elsősorban kognitív és pszichodinamikus irányultságú integratív pszichoterápiát művelek. Ugyanakkor máshonnét is merítek, átjárhatónak, sőt, átjárandónak tartom a fenti és a további pszichológiai iskolákat. Az is igaz, hogy bizonyos egészségügyi állapotokra szakmailag egyáltalán nem javasolt az egyik vagy a másik megközelítés. Alapvető, hogy megismerjük egymást, és megbeszéljük, mi az, ami Önnek a leghasznosabb, valamint milyen alternatíva létezik az Ön számára.

TITKOS-E A PSZICHOTERÁPIA?

Ami a terápiás térben elhangzik vagy megtörténik, szigorúan kettőnk között marad. A titoktartási kötelezettség tekintetében kötelez engem a pszichológusok Szakmai Etikai Kódexe (http://www.pszichoerdek.hu/Egyes%C3%BClet/Etikai%20K%C3%B3dex/Default.aspx).
E kötelezettségem alól az alábbi esetekben mentesülök:

  • ha egy magyar bíróság keres meg Önnel kapcsolatos büntetőügyben. Ebben az esetben nyilatkoznom kell a büntetőügyben való részvételemről.
  • ha tudomást szerzek arról, ha Ön saját magára és/vagy másokra veszélyeztető állapotba kerül. Ebben az esetben haladéktalanul cselekednem kell a mentők és/vagy a rendőrség értesítésével.
  • vagy ha Ön engem írásban (és a meghatározott formai követelmények betartásával) felhatalmaz a terápiás titoktartás felbontására.

MI KÜLÖNBSÉG TERÁPIA, TANÁCSADÁS ÉS PSZICHOTERÁPIA KÖZÖTT?

Terápiát ma Magyarországon bárki végezhet mindennemű végzettség nélkül, ugyanis a terápia nem jogi vagy egészségügyi kategória, hanem egy puszta szó. Sajnálatosan sok ember ajánlja a szolgáltatásait „terápia” megnevezés alatt. Tanácsadás az a tevékenység, amit mentálhigiénés szakemberek vagy pszichológusok végezhetnek 3-5 éves képzést követően, valamint tanácsadó szakpszichológusok (további 2 éves képzés).

Pszichoterápiát ma Magyarországon két képesítéssel lehet végezni: klinikai szakpszichológus (illetve szakpszichológus jelöltek szupervízió mellett, ez további 4 éves, összesen 9 éves képzés), valamint pszichoterapeuta (további 2 éves, összesen 11 éves képzés klinikai szakpszichológusoknak, illetve orvosoknak bármilyen orvosi – tehát nem csak pszichiáteri… – diplomával még 3 éves képzést követően).

Tanácsadás és pszichoterápia egyformán segítségnyújtásra törekszik, ugyanakkor másképp és eltérő mélységekben dolgoznak, különböző hozzáállással és szakmai eszközökkel, eltérő időtartamban. A tanácsadók inkább a rendelkezésre álló források és lehetőségek hasznosítását célozzák meg. A pszichoterápia a személyiség egészével dolgozik, az élményfeldolgozás és a magatartás területén változást idéz(het) elő. Vannak olyan pszichológiai iskolák is, amelyek kifejezetten a személyiség megváltoztatását tűzik ki célul.

Én jelenleg klinikai és mentálhigiéniai felnőtt szakpszichológus vagyok. A hozzám fordulók alap pszichoterápiában részesülnek, amit rendszeres szupervízió mellett végzek.